Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een Raspberry Pi en wat kan ik er mee?

Raspberry LogoEen Raspberry Pi is een klein computertje, dat is bedacht in Groot Brittannië om kinderen te leren programmeren.
De nieuwste versie van de Raspberry is voorzien van een Quad core processor, 1 Gb geheugen, 4 USB aansluitingen, een Ethernet aansluiting met een 100mBit snelheid, Wifi en Bluetooth ingebouwd.
Ook is er een GPIO bord ingebouwd waarmee er hardware kan worden aangestuurd die als een egoblokje op deze GPIO pins worden geklikt.
Er is een grote "community" van mensen en bedrijven die allemaal gebruik maken van dit handige apparaatje om er dingen mee en van te leren.
Maar omdat het zo'n klein en vooral goedkoop apparaatje is zijn er steeds meer toepassingen voor bedacht en speciale software geschreven.

Zelf heb ik drie van deze apparaatjes in mijn huishouden draaien, allemaal met hun eigen taken:

  1. Domotica, de Pi heb ik met Domoticz tot Home-Automation server bevorderd. Tevens heb ik deze Pi voorzien van een printserver, zodat ik mijn oude laserprinter kan gebruiken als AirPrint printer.
  2. Mediaspeler: middels OSMC kan ik films op mijn TV bekijken. Sinds de aanschaf van een Smart TV is deze Pi minder vaak nodig.
  3. HiFi speler: met de opbouw van een DAC en installatie van Volumio kan ik alle muziek die op mijn NAS staat afspelen over het netwerk naar mijn versterker.

Ik zal in mijn volgende posts in gaan op de instellingen en  configuraties

BewarenBewaren